Израел се обиди на Гюнтер Грас заради Иран

Израел се обиди на Гюнтер Грас заради Иран
Поемата на Гюнтер Грас (на снимката) е опит за подклаждане на огъня на омразата срещу държавата Израел и срещу израелския народ, се заявява в комюникето на министерството. Снимка: timesofisrael.com
A A+ A++ A

Израел забрани на германския писател и Нобелов лауреат Гюнтер Грас да влиза в страната заради публикувано от него стихотворение, в което критикува израелската политика по отношение на Иран.

Министърът на вътрешните работи Ели Ишай обяви Гюнтер Грас за персона нон грата в Израел, се казва в комюнике на министерството, цитирано от БГНЕС.

Забраната се основава на закон, който позволява на Израел да отказва разрешение за влизане на територията на страната на бивши нацисти, а през 2006 г. Гюнтер Грас призна, че на младини, в последните месеци на Втората световна война, е служил в частите на СС.

„Поемата на Гюнтер Грас е опит за подклаждане на огъня на омразата срещу държавата Израел и срещу израелския народ," се заявява в комюникето на министерството.

Преди няколко дни израелското правителство нарече поемата „срамна" и „жалка".

„Ако Гюнтер Грас иска да разпространява изопачените си и лъжливи произведения, съветвам го да го направи от Иран, където ще намери по-отзивчива публика," заявява министър Ели Ишай.

Поемата в проза на 84-годишния Гюнтер Грас, озаглавена „Това, което трябва да се каже", бе публикувана в германския вестник „Зюддойче цайтунг"и в редица европейски и американски издания и предизвика крайно отрицателна реакция в Израел.

Тя изобличава заплахите за нанасяне на израелски удари срещу ирански ядрени инсталации, определяйки ги като проект, който може да доведе до унищожаването на иранския народ.

#Гюнтер Грас #Израел #Германия #Нобелов лауреат #поема #Иран #Ели Ишай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници