РБ: България да не спира реформите заради примера на Гърция

РБ: България да не спира реформите заради примера на Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България трябва да настоява при преговорите с Гърция да се защитят интересите и на държавите-членки на ЕС, които са извън Еврозоната, нямат директната защита от ЕЦБ и са изложени пряко на икономическите последствия от гръцката криза. Ние ценим гръцката страна в качеството й на партньор, съсед и държава-членка на ЕС и имаме интерес от положителния изход на преговорите, за да се гарантира стабилността на Съюза, се посочва в декларация на Реформаторския блок, предложена от вицепремиера Меглена Кунева.

Категоричният отговор „Не“ на проведения на 5 юли референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решение на гръцката криза, се казва още в документа.

Гърция не избра пътя на страни като България, Испания, Португалия, Ирландия и Балтийските републики, които излязоха от кризата с драстични и болезнени реформи, и трябва да е максимално отговорна на масата на преговорите.

Урокът за страната ни от случващото се в южната ни съседка е ясен - Гърция стигна дотук заради дълго отлагани реформи в пенсионната система, неефективна данъчна администрация, непрозрачно изразходване на средства и популистко говорене, се казва в декларацията.

Реформаторите настояват България да запази своя курс към дълбоки реформи, в това число борбата с корупцията и провеждането на съдебната реформа; ключово важно е политическите сили у нас да противодействат на разрастването на популизма и евроскептицизма; политическите партии в управлението следва активно да се ангажират с довършването на реформите, както и с пакет от мерки за минимализирането на негативите върху българската икономика; необходимо е създаването на система за ранно предупреждение за негативните фактори, влияещи върху малкия и среден бизнес, който има търговски отношения с Гърция.

#Гърция #България #референдум #еврозоната #реформи #ЕС #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници