Ципрас обеща конкретни предложения към ЕС до 2-3 дни

Ципрас обеща конкретни предложения към ЕС до 2-3 дни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Европейския парламент в Страсбург.

"Ние ще представим конкретни предложения в рамките на два дни, както беше решено на срещата на върха на еврозоната", каза Ципрас. Той увери още, че страната му ще продължи с реформите. По думите му Гърция иска споразумение с партньорите, но "споразумение, което наистина ще помогне на Гърция да излезе от кризата". Според него е нужен "достоен компромис".

Ципрас подчерта, че Атина не иска да скъса връзките си с Европа. "Изборът, който направи гръцкият народ на референдума не е избор в полза на скъсване на връзките с Европа", каза гръцкият премиер и призова всички страни да предотвратят една "разделена Европа". 

Въпреки това, Ципрас обясни, че политиката на строги икономии по искане на ЕК и МВФ, проведена в Гърция през последните пет години, не е оправдана и е довела само до увеличаване на безработицата, нарастването на социалното разделение и падането на БВП на страната.

В началото на дебата в Страсбург, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че победители при провал в преговорите с Гърция няма да има. "Ако преговорите се провалят, ще загубят всички страни", каза той. "Гръцката икономика ще пострада, но няма съмнение, че това ще се отрази и на всички страни от еврозоната. Ако някой има илюзии по този въпрос, той е сбъркал...", подчерта Туск.

Той допълни, че извънредната среща на върха в неделя в Брюксел ще бъде с централна тема Гърция. "Имаме четири дни, за да намерим решение", заяви полският политик.

По-късно стана ясно, че Гърция е отправила официално искане за нов спасителен заем от фонда за помощ на еврозоната Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism – ESM).

"ESM получи гръцката молба", обяви говорител на фонда днес, цитиран от агенция Ройтерс.

Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната трябва да обсъди искането, което формално е адресирано до председателя й Йерун Дейселблум.

 

#Алексис Ципрас #Гърция #кредитори #МВФ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници