Ако работещите в Гърция българи си дойдат, ще искаме пари от ЕС

Ако работещите в Гърция българи си дойдат, ще искаме пари от ЕС
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кризата в Гърция ще има политически и икономически последствия за България. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Novinite.bg.

"Гърците са силни хора, убедени европейци и ще намерят начин да излязат от тази ситуация с чест. Чест означава да изпълняваш задълженията си, което е политическото", коментира Кунева.

Вицепремиерът обясни, че ще има и икономически последствия, защото ние търгуваме с Гърция, а има много бълагари, които работят там.

"Трябва да се предвиди тази опасност, ако има обратно влизане на тези хора на българския пазар и се увеличи безработицата, да сме готови с предложение към Европейската комисия за допълнителна помощ за създаване на заетост. Колкото повече и по-активни бизнес програми имаме, за да можем да посрещнем подобно развитие, толкова по-добре ще бъде", заяви Меглена Кунева.

Тя поясни, че социалният министър Ивайло Калфин предложил, че е добре да има и фактическо признаване на квалификация. Например, като някой е гледал възрастни хора, да му се признае като квалификация.

Другият проблем, според вицепремиера, е как ще финансират гърците нашите съвместни проекти, като например интерконектора и други проекти. Кунева заяви, че е важно да се дадат гаранции, че проектът няма да увисне на средата заради липса на финансиране.

Меглена Кунева смята, че на Гърция и трябва ред и дисциплина.

"Това, което гласуваха гръцките граждани не е предложението на ЕК, това бе референдум без предмет", коментира тя.

Вицепремиерът каза също, че е много важен сигналът, които се изпраща към словаци, прибалтийски страни, включително и към България след гръцкия референдум. Еврозоната не е създадена да може да издържи на това натоварване. Това означава промяна на договорите и неблагоприятен изход. Но според нея Гърция  ще се справи с проблема, още повече, че не става въпрос само за нея, а за целостта на ЕС.

#Меглена Кунева #Кунева #ЕС #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници