РБ: В управата на БНБ без хора, позволили фалити на банки

РБ: В  управата на БНБ  без хора, позволили фалити на банки
Димитър Танев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторският блок постави условие за подкрепа на следащия гуверньор на БНБ. Реформаторите са категорични, че няма да подкрепят за подуправители на БНБ, хора, в чиито мандати е допуснат фалит на банкова институция. Това заяви депутатът Димитър Танев от парламентарната трибуна.

Повод за коментара е, че народните представители от ГЕРБ, АБВ и ДПС отхвърлиха с нула гласа "за" и с гласуване "против" и "въздържал се" предложението при избор на подуправители на БНБ да бъде въведено задължителното изискване те да не са участвали в ръководството на Централната банка в мандат, по време на който е допуснат фалит на банкова институциия. Със "за" предложението гласуваха депутатите от РБ и Патриотичния фронт.

"От доклада на временната анкетна комисия за фалита на КТБ става ясно, че ръководството на БНБ носи своята отговорност за фалита на четвъртата най-голяма банка в България - фалит, който струва на българските данъкоплатци близо 3,5 милиарда лева. Законът за БНБ и правилата, които приемаме днес, забранява на лица, които са членове на управителни или надзорни съвети на фалиралла банкова институция да бъдат кандидати за подуправители на БНБ. Но няма ограничение за лица, които са били в управителния съвет в БНБ, в чийто мандат е допуснат фалит, да бъдат отново кандидати за място в ръководството на Централната банка. Не можем да си позволим следващ провал, заяви Димитър Танев.

#Танев #Реформаторският блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници