Гърция въвежда данъчни и пенсионни реформи другата седмица

Гърция въвежда данъчни и пенсионни реформи другата седмица
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция се ангажира да започне изпълнението на данъчните и пенсионните реформи още през следващата седмица. Те ще са в замяна на 3-годишен заем от Европейския механизъм за стабилност. Това заяви новият финансов министър на страната Евклид Цакалотос, цитиран от AFP.

В свое писмо до европейските институции, което бе разпространено до медиите, Цакалотос официално иска заем за три години, като се ангажира с „пакет реформи и мерки, които трябва да гарантират стабилността на публичните финанси“.
Министърът е предложил „незабавното прилагане, още от следващата седмица, на мерките за реформиране на данъчния сектор и пенсионната система“.

По-рано в сряда Гърция е отправила официално искане за нов спасителен заем от фонда за помощ на Еврозоната Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism – ESM). 

В същото време стана ясно, че заплануваният за днес (08.07) конферентен разговор между финансовите министри на страните от Еврозоната за Гърция е отменен. Говорител на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, холандският финансов министър, обяви, че конферентният разговор няма да се проведе както беше запланувано.

Но по думите на говорителя стана ясно, че молбата на Гърция ще бъде разгледана в сряда от Работната група към Еврозоната, в която участват високопоставени представители на държавите.

Припомняме, че нежеланието на Атина да приложи икономическата политика и да изпълни бюджетните съкращения, искани от кредиторите, попречи за сключването на споразумение през последните няколко месеца.

 

#Гърция #Атина #Евклид Цакалотос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници