Оман съди България заради колапса на КТБ

Оман съди България заради колапса на КТБ
A A+ A++ A

Най-големият държавен резервен фонд на Оман започна законови действия срещу българското правителство заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), пише в. "Труд", като цитира информация на Ройтерс, получена от източник от фонда.

Оманският общ държавен резервен фонд притежаваше 30% от акциите на четвъртата по големина финансова институция в България, която бе затворена от централната банка след масово теглене на влоговете, което предизвика най-тежката финансова криза в страната от 90-те години насам.

По-рано днес бившият премиер Иван Костов, който е бил и финансов министър в началото на 90-те, каза, че отговорът на въпроса кой и защо фалира КТБ ще го даде арбитражът на Вашингтонския съд. Репликата му бе по повод на досъдебните производства, по които бе викан да дава показания пред Градската прокуратура.

От 25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата, коментира Иван Костов. В случая с КТБ обаче става дума за интереси на чуждестранен инвеститор и те са защитени от междудържавни договори за насърчаване и защита на инвестициите.

"Ако се окаже, че българската държава не е защитила тези инвестиции, така както е поела и така както е ратифицирала договорите, тя може да бъде осъдена и тогава отговорът, който търсят от СГП може да се окаже съвсем изненадващ за тях", каза Иван Костов.

#КТБ #Оман #арбитраж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници