Путин: Алексис Ципрас не се е обръщал към нас за помощ

Путин: Алексис Ципрас не се е обръщал към нас за помощ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Алексис Ципрас не се е обръщал към нас за помощ". Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция в руския град Уфа, където се провежда среща на върха на БРИКС, цитиран от агенция Ройтерс.

Държавният глава посочи, че Гърция не е искала от Русия финансова помощ за плащанията към кредиторите си и постави под въпрос начина, по който ЕС се справя с кризата в страната.

По думите му не само гърците са виновни за създалата се ситуация.

"Естествено гърците биха могли да бъдат обвинявани за всичко, но къде беше Европейската комисия, ако е имало нарушения в тяхното поведение? Защо не е направила промени в икономическия дневен ред на предишните гръцки правителства?", попита Путин.

Късно вчера Гърция представи на кредиторите си своите предложения за реформи, като страната се надява, да получи трети пакет за помощ и да остане в еврозоната.

Гръцките предложения към кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ - включват повишаване на ДДС, както и пенсионна реформа и реформиране на държавните служби, за да се увеличат приходите на правителството в замяна на финансова помощ за три години. 

Предложенията бяха посрещнати с одобрение от Франция и Италия, и сдържано от Германия, която поддържа твърда позиция спрямо Гърция.

"Гърците показаха своята решимост да останат в еврозоната, защото програмата, която представят, е сериозна и надеждна", заяви френският президент Франсоа Оланд.

"Няма да е достатъчно, ако предложенията са същите от края на юни, представени в нов пакет. Нужни са всестранни реформи, защото тук не става въпрос да удължим сегашната програма с няколко месеца, а за тригодишна програма", коментира Щефан Зайберт, говорител на германското правителство.

 

#Владимир Путин #Алексис Ципрас #Гърция #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници