Еврогрупата не се споразумя за Гърция, преговорите продължават днес

Еврогрупата не се споразумя за Гърция, преговорите продължават днес
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дали да отпуснат нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, които Атина обещава и ще подновят работата си днес по обед.

"На срещата бяха обсъдени проблемът с доверието и разбира се финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Финансовите министри на 19-те членки на еврозоната приключиха заседанието си малко преди 1 часа българско време и ще се срещнат отново днес в 12 часа.

Днешният ден е обявен за краен срок, а следобед лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос. Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи в."Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Общо 10 срани от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция, предаде БТА. Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те страни членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, изрази надежда че в неделя ще бъде постигнат напредък.

#Гърция #преговори #Европа #еврозона #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници