Обявиха награда 3,8 млн. долара за информация за Ел Чапо

Обявиха награда 3,8 млн. долара за информация за Ел Чапо
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мексико обявява награда от 60 млн. песо (3,82 млн. долара) за информация, която да доведе до залавяне на наркобарона, съобщи главният прокурор Арели Гомес. Мексиканският наркобарон избяга от затвора, като го е направил въпреки носената от него гривна с чип и 24-часовото видеонаблюдение. Най-вероятно за бягството му са съдействали надзирателите от затвора, съобщи AFP.

Вътрешният министър на Мексико Анхел Осорио Чонг каза, че ако се окаже, че наистина надзирателите са помогнали за бягството на Гусман, то това ще се смята за акт на „измяна“.

„Няма да има спокойствие за този престъпник“, закани се той.

Гусман избяга за втори път от затвора, недалече от столицата Мексико, през уикенда по 1,5-километров тунел, прокопан до килията му. В същото време стана ясно, че мексиканските власти са задържали 49 души, работещи в затвора, пише News.ru.

Не е изключено наркобаронът да е подкупил работещите в изправителното заведение, или да ги е заплашвал с разплата. Сред задържаните е директорът на затвора Валентин Лерма.

От Белия дом заявиха, че са изпратили ясен сигнал, че очакват Гусман да бъде заловен и изправен пред правосъдието, предаде Ройтерс. 

Залавянето на Гусман е отговорност най-вече на Мексико, каза Джош Ърнест, говорителят на президента на САЩ. Той добави, че Вашингтон ще окаже съдействие за целта, ако е необходимо. 

Междувременно Асошиейтед прес съобщи за документи на американската Агенция за борба с наркотиците – ДЕА, които показват, че тя разполага с информация за поне два предишни заговора на наркокартела „Синалоа“ да организира бягството на Гусман. 

Първата информация за подготвяни планове за бягството му била получена през март 2014 г. – само месец, след като наркобаронът бе заловен и върнат в затвора след бягството му през 2004 г. 

По-късно, през юли м.г., разузнаването на ДЕА научило, че синът на Гусман е изпратил адвокати и хора от военното разузнаване да подготвят план за бягството му. 

#наркобарон #Ел Чапо #Мексико #награда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници