Обещано: До месец заводът за боклук да заработи

Обещано: До месец заводът за боклук да заработи
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов обеща след месец да открие дълго отлагания завод за битови отпадъци на София. Той каза това пред участниците в конференцията "Деветте пътя към еврофондовете".

Стойността на обекта по последни изчисления е 340-350 млн. лв. По думите на Борисов вза подобряване на околната среда се изпълняват 234 проекта на обща стойност 5,3 млрд лева.

"Въпреки че еврофондовете бяха спрени, се положиха усилия, особено по проектите, които бяха важни и големи, да се работи сравнително добре", посочи премиерът.

"Тук върви една изключително сериозна реформа", продължи Борисов. "В Искъра можеше да хванеш всичко друго, но не и риба, рибарите знаят. До преди 10 години какво имахме - битовите отпадъци се хвърляха в деретата или в някакви депа, без да се сепарират, без да се извлича нищо от този иначе богат продукт, изключително замърсен въздух".



За реформата в сектора преценката му е, че върви с много добри темпове. "Ако от Гърция не сте си взели поука, макар че доста политици опитаха да поздравят колегата Ципрас за референдума, който те самите не разбраха за какво е - видяхте, че без реформи никой не им позволи да си разиграват..", даде пример той.

"Много моля общините да ме чуят добре - това ще се случи, къде с вас, къде без вас, защото то касае здравето на хората. Гордея се с пречиствателните станции, всичката тази смрад изтичаше в морето и реките, в подпочвените води и в здравето на хората. Неслучайно сме най-болната нация, като се съберат 3-4 фактора-пиене, околна среда как ще си по-здрав? Отидете и вижте пречиствателната станция във Варна, какво чудо се е случвало на варненския плаж, като се сетя, че съм се къпал там", призна Борисов.

"От 56 пречиствателни станции за милиони имаме 35 готови. Виждате разликата във въздуха заради екологичния градски транспорт. Заради блатните кокичета, помните - Лиляна Павлова как с ботушите ги преместваше. С една година забавихме АМ "Хемус", за да могат да изгнездят щъркелите. 5 или 6 млн. лв. дадохме повече за АМ "Струма", за да спасим гнездата, да се разхождат по реката. За костенурките, врабчета, птичките, мечки, вълци направихме тунелчета, покрай магистралите, да минават. Това е екология", коментира Бойко Борисов.


#Бойко Борисов #екология #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници