Само Мая Манолова е готова за омбудсман

Само Мая Манолова е готова за омбудсман
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оказва се, че единствено "червеното острие" Мая Манолова е готова за поста на омбудсман. Днес (15.07) изтича крайният срок за подаване на кандидатури за поста, но единствената парламентарна група, готова с номинация, се оказа БСП-Лява България.

Лидерът на БСП Михаил Миков е потвърдил, че ще издигне Мая Манолова за омбудсман, след като мнозинството през Реформаторския блок отправи оферта на левицата за формиране на взаимоизгодно "плаващо мнозинство" при гласуването на промените в Закона за съдебната власт.

Манолова вече беше формално подкрепена от група НПО, водени от неуспелия кандидат-депутат на БСП Борислав Цеков. В сряда сутрин обаче, депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова даде знак, че евентуалната подкрепа за Манолова няма да бъде преглътната лесно от мандатоносителя.

"Много често тя блъфира, използва непроверена информация, което не е присъщо на един омбудсман", добави Менда Стоянова.

Междувременно, Манолова не спира да се изявява в парламента. Тя защити жените при промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да не се изравнява изискуемата възраст за пенсиониране между мъжете и жените. Според Манолова това е несправедливо. Българските жени по думите й получавали с 14% по-ниски заплати от мъжете за равностоен труд.

"Днес ситуацията на пазара на труда е в ущърб на българските жени", заяви Манолова на брифинг в НС.
Работодателите търсели основно млади жени, които обаче да са отгледали децата си и да гарантират, че няма да отсъстват. Жените над 50 години стават неконкурентни на трудовия пазар.

От БСП искат възрастта и стажа за пенсиониране на жените да е с 3 години по-малък от този за мъжете.

#Мая Манолова #омбудсман #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници