Коктейли "Молотов" срещу полицията в Атина

Коктейли "Молотов" срещу полицията в Атина
A A+ A++ A

Протестиращи срещу бюджетните съкращения в Гърция влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията в сряда, съобщава Ройтерс. Запалителни предмети и камъни полетяха към органите на реда, които охраняват сградата на парламента.

На площад "Синтагма" в Атина стотици гърци се събраха, за да изразят недоволството си срещу строгите реформи, които еврокредиторите поискаха в замяна на нова спасителна програма за южната ни съседка. В парламента депутатите трябва да кажат "да" на споразумението, договорено от премиера Алексис Ципрас с кредиторите.

Недоволните граждани хвърлят запалителни бомби по униформените, те им отвръщат със сълзотворен газ, предаде Нова тв. Запален е и бус на гръцка телевизия.

На съдбовното заседание тази вечер гръцкият парламент трябва да реши дали да приеме промените във важни закони, за които настояват кредиторите. От това привържениците на крайнолевия премиер Алексис Ципрас се чувстват предадени.

Над 12 000 души се събраха на протеста. Младежи започнаха да чупят витрини. Малко преди сблъсъците протестиращите минаха в поход с плакати "Отменете споразумението" и "Не на политиката на ЕС, МВФ и ЕЦБ".

Бурните протести са първото сериозно насилие откакто лявото правителство на СИРИЗА дойде на власт, отбелязва Ройтерс. Сблъсъците съвпаднаха с началото на дебатите за приемане на законите за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които ще осъдят гърците на години лишения.

Законите са условие за даване на спасителна помощ на Атина. В пледоариите си противниците на споразумението сочат, че кредиторите няма да получат на безценица национални богатства.

Очаква си повечето депутати на СИРИЗА да гласуват против спасителния пакет. Премиерът Алексис Ципрас ще трябва да разчита на подкрепа от опозицията, за да прокара спасителния пакет.

 

#протестиращи #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници