Меркел призова да се предотврати излизането на Гърция от еврозоната

Меркел призова да се предотврати излизането на Гърция от еврозоната
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел призова да се предотврати излизането на Гърция от еврозоната. Излизането на Атина от еврозоната "би означавало хаос", такъв развой на събитията трябва да се опитаме да предотвратим. Това заяви тя на извънредно заседание на Бундестага. По-късно днес (17 юли) Германия трябва да гласува дали одобрява постигнатото наскоро договореност за нова помощ за Гърция. Меркел призова депутатите да предоставят на правителството мандат за преговори по новата спасителна програма за Гърция.

"Знам, че мнозина изпитват съмнения и опасения ще бъде ли постигнат успех, ще могат ли гърците да преодолеят всичко", изтъкна Меркел. Но според нея "Европа трябва да излезе от тази криза по-силна, отколкото тя влезе в нея".

Ръководителката на правителството подчерта още, че споразумението за Гърция е "тежко" за всички страни и представлява "последен опит" за спасяване на положението. Би било безотговорно да не се помогне на Гърция, убедена е Меркел.

Берлин поддържа твърда линия спрямо Атина и редица консервативни депутати са против допълнителна помощ за Гърция. Затова въпреки призива на канцлера Ангела Меркел в подкрепа на споразумението в Бундестага се очакват разгорещени дискусии.

"В момента е необходимо да се окаже натиск върху гръцкото правителство да извърши реформите, а не да спира там, където е, надявайки се на облекчаване на дълга или на някаква друга помощ", коментира Герда Хаселфелд, председател на парламентарната група на ХСС.

И докато европейските парламенти се произнасят по новото споразумение с Гърция, председателят на Еврогрупата настоя да спрат спекулациите относно евентуално излизане на страната от еврозоната. "Определено ще бъда много доволен, ако разговорите за "Грекзит" бъдат прекратени и започнем да говорим за изправянето на Гърция отново на крака. Което е и целта на тази програма", подчерта Йерун Дейселблум.

Европейската централна банка вече направи стъпка в тази посока, като одобри молбата на Атина за увеличаване на спешната помощ за гръцките банки.

Междувременно стана ясно, че те ще отворят в понеделник, но не всички. Ограничението за теглене на 60 евро на ден обаче засега остава и ще отпада постепенно.

#Гърция #Германия #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници