Гръцки експерт: Парите от спасителния план се връщат при кредиторите

Гръцки експерт: Парите от спасителния план се връщат при кредиторите
A A+ A++ A

Парите от спасителните програми реално се връщат при кредиторите, каза в предаването "Събота 150" по "Хоризонт" икономистът Данаи Кириакопулу от Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон. Тя намира мерките от последната спасителна програма за по-лесни за изпълнение от предишните спасителни програми. 

"Всъщност страните не плащат в действителност за Гърция. Ако погледнете къде са отишли парите от предишните две спасителни програми, много малка част са използвани за гръцките пенсии или заплати. Повечето са се върнали при кредиторите под формата на плащане на дълг. Затова смятам, че спасителната програма работи в полза на останалата част от еврозоната, защото тя получава парите си обратно", обясни икономистката.

Гръцките банки ще намалят присъствието си в България, прогнозира Кириакопулу. По думите ѝ анонсираното в петък сливане между българския клон на "Алфа банк“ и "Пощенска банка“, която е регистрирана като българска банка, но е собственост на гръцката "Юробанк", е част от процеса на преструкуриране на банковия сектор в Гърция.

Банките в страната ще се стабилизират, смята анализаторката.

"Очакваме гръцките банки да отворят в понеделник. Това е най-добрият възможен сценарий. В същото време капиталовият контрол ще продължи. Предполагам, че ще продължим да виждаме консолидация на банки. Знаем, че това повлия и на България с "Юробанк“ закупи българските клонове на "Алфа банк“", каза Данаи Кириакопулу.

Според нейните очаквания гръцките банки ще продължават да намаляват своите операции в България и страните от региона.

Излизането на Гърция от еврозоната е по-лошият вариант, убедена е гъркинята.

 

#Гърция #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници