53-годишен мъж почина заразен с антракс от крава

53-годишен мъж почина заразен с антракс от крава
A A+ A++ A

Спешна дезинфекция извършва варненската служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в община Ветрино, където в изхвърлени останки от починала крава пробите са били положителни за антракс.

Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното, съобщи БНР.

18 души са имали контакт, показва проверката.

Тревогата идва от това, че 53-годишният стопанин на кравата е починал и проби от него, изпратели в референтна лаборатория в София, за да се установи дали е бил заразен, също са дали положителен резултат.

Починалият пациент преди да бъде приет в "Св. Марина" е минал през няколко лечебни заведения. Последната е била варненската "Св. Анна". Той е бил приет в Спешното там, след което е откаран в "Св. Марина". В Окръжна болница също са спазили протокола по обеззаразяване и профилактика, който е утвърден при съмнение за антракс, уверяват медиците.

Мъжът е предоставил месо от заразеното животно на нелегален цех за преработка на месо в друго село и полицията установява къде е продадено то и кои са извършителите на деянието.

На хората, които са имали досег до починалия мъж, са раздадени антибиотици, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Взети са всички мерки за безопасност, още преди да са ясни резултатите от взетите проби.

#Ветрино #крава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници