Заради антракса 10 заведения са пред фалит
Собствениците на затворените заради антракс заведения във Варна търпят големи загуби, оплака се пред радио „Фокус” един от тях - Красен Костов. В десетте обекта са направили повторна дезинфекция заради откритите спори.
Костов посочи, че загубите му до момента са над 60 000 лева, тъй като персоналът на заведението не е освободен, плащат се заплати и осигуровки, а реално заведението не работи. Само стоката, която е била унищожена, е на стойност 20 000 лева
Ако в понеделник резултатите от втората дезинфекция не отчетат наличието на антракс и заведението получи разрешение да работи, то може да отвори най-рано в сряда или четвъртък, тъй като няма никаква стока. Красен Костов заяви категорично, че заведението работи само с регламентирани доставчици и разказа, че на 11 юли е закупил 30 кебапчета за персонала от въпросната транжорна в Аспарухово, тъй като обектът не предлага подобен асортимент в менюто си.
„Тази транжорна също е сертифицирана и разполага с всички необходими разрешителни, затова и инспекторите ни откриха, защото ако фирмата нямаше документация, нямаше как да знаят кой е купувал продукция от този обект”, коментира Костов. Инспекторите са пристигнали в заведението на 23 юли и са питали за партидата, закупена от транжорната. Собственикът е обяснил, че закупената продукция е била изконсумирана от персонала и не са имали никакви здравословни оплаквания.
На следващия ден Красен Костов е изпратил служителите си на изследвания, но им е било отказано, тъй като инкубационният период е бил изтекъл. По-късно е пристигнала заповед и заведението е било запечатано, за да бъде извършена дезинфекция.
Според ресторантьора още първата дезинфекция не е била извършена правилно. Втората е била с друг препарат в нужната концентрация, както е описано в предписанията на Българската агенция по безопасност на храните.
Костов допълни, че се консултира с адвокати и микробиолози заради загубите от създалата се ситуация. „Не вярвам държавата да ни помогне по някакъв начин”, допълни той.
Още по темата:
- » Над 50 столични заведения не отговарят на изискванията за безопасност
- » Наздраве! В заведенията у нас всеки ден продават по 435 000 чаши бира
- » Алибегов: Масово сервитьорите са от Сърбия и С. Македония, готвачите от Узбекистан и Турция