Москов ще "размагьосва" митове за задължителните ваксини

Москов ще "размагьосва" митове за задължителните ваксини
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравното министерство стартира мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция в здравното министерство, предаде БГНЕС.

Целта на кампанията е да се даде обяснение на притесненията на хората, обясни Петър Москов. Ако тези притеснения не бъдат "размагьосани", ще продължим да се движим в омагьосан кръг, каза здравният министър.

По думите му фактът, че преди две години имаше епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени означава, че това е реален проблем.

Москов припомни, че преди време в парламента е внесен законопроект за отмяна на задължителния характер на ваксините. В резултат на това са събрани видни експерти и те отчитат реално нуждата от последователна, ежедневна, смислена информационната кампания, посочи министърът.

"Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Нужно е", настоя той.

Москов обяви, че от днешна дата е факт въвеждането Националната програма за детско и майчинско здравеопазване.

Целта е осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания. "Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее", обеща Москов.

Ще се формират специализирани центрове за определени видове заболявания в университетски болници - за диабет, за вродени сърдечни малоформации, вродени хематологични и други. Стартира се и обучение на педиатрите и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм.

"През септември започваме с 30 педиатри и лекари", съобщи Москов.

#Петър Москов #задължителна ваксинация #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници