Митов: Не ни трябват политици, които се хващат за гушите, а кауза

Митов: Не ни трябват политици, които се хващат за гушите, а кауза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"През целия преход политиците използваха всяка една тема, която ежедневието им подхвърляше, за да се хванат "гуша за гуша". Тези вътрешно-политически колизии отслабваха страната, тя буксуваше на едно място, докато другите даваха мигач и ни задминаваха. Затова са ни необходими национална консолидация, консенсус и кауза. Народ без кауза е като къща от карти. Видимо стои на едно място, но при най-лекия повей всичко тръгва в различна посока". Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред БГНЕС.

"Посоката, заради която трябва да натиснем педала, е ясна: силна икономика и работещ закон за всички. Евро-атлантическата писта е тази, по която трябва да караме, за да го постигнем. И именно българските дипломати са тези пилоти, ако ми позволите да продължа метафората, които са най-подготвени, за да финишираме достойно в лоното на демокрацията. А самата демокрация не е въпрос на дебат, а причина за конкретни резултати – жизнен стандарт и сигурност за нашите сънародници", допълва още той.

Митов е категоричен, че не трябва да губим енергия в чертаенето на нови разделителни линии, а трябва да акцентираме върху това, което ни обединява като народ. "Трябва да престанем да делим и да започнем да умножаваме: демокрацията, доходите, самочувствието си", смята той.

"Такъв е случаят и в Украйна – това че българският народ има своите културни и исторически симпатии към руския такъв, не означава, че нашите сънародници одобряват политиката на Кремъл в Украйна. Защото българският народ е миролюбив народ и трудно ще приеме подобна милитаристична активност", коментира Митов.

По думите му, именно в това е една от многото ценности на принадлежността към ЕС и НАТО - членството в тези организации възпрепятства военните решения на въпроси, които могат да се решат политически.

В коментар за имигрантската вълна, Митов посочи, че бежанският натиск върху държавата ни и рисковете, които се крият от него, е и допълнителен аргумент в посока на необходимостта от влизането на страната ни в Шенген.

Външният министър съобщи още, че Европа е приела добре българската идея за декларация, подписана от страните на Балканите, с които се препотвърждават границите им. Причината за нея - слуховете, че териториалната цялост на Македония е под въпрос.

#Даниел Митов #Европа #НАТО #ЕС #Украйна #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници