Британски археолог обяви, че е открил гроба на Нефертити

Британски археолог обяви, че е открил гроба на Нефертити
A A+ A++ A

Британският археолог Никълъс Рийвз направи сензационно съобщение, че е открил къде е погребана легендарната египетска царица Нефертити. Според него красавицата е в тайна камера зад една от фреските в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет.

Детето-фараон е умряло при мистериозни обстоятелства преди около 3000 години. Мумията му беше развита и преместена от нейния каменен саркофаг през 2007, за да се съхранява по-добре в контейнер с климатичен контрол.

 

 

При последните изследвания на погребалната камера на Тутанкамон е открита врата, която водела към друга гробница. И там именно според Рийвс е красавицата Нефертити, за която се предполага, че му е майка, пише "Дейли мейл". Това мнение е подкрепено с ДНК анализи от 2013 г.



Рийвз подкрепя твърдението си с цифрово сканиране, което направил на стената на гробницата. То показало два замазани от строителите портала, единият от които водел до склад, а другият - до гроба на Нефертити.

Размерът на гробницата на Тутанкамон винаги е смущавала учените - тя е твърде голяма отвън и твърде малка отвътре. Ако се окаже вярна, археологическата находка ще е най-съществената за последното десетилетие.
 

Нефертити, умряла през 1340 г. пр. Хр., е главната жена на фараон Ехнатон, бащата на Тутанкамон. Тя има шест други деца.


#Нефертити #Тутанкамон #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници