МВФ: Китай може да премине към плаващ валутен курс до 2-3 години

МВФ: Китай може да премине към плаващ валутен курс до 2-3 години
A A+ A++ A

"Обезценяването на юана ще позволи на пазарните сили да играят по-голяма роля при определяне на обменния курс", заявиха представители на МВФ, приветствайки решението на Китай да девалвира валутата си.

От Фонда смятат, че решението на Народната банка на Китай е "стъпка, която трябва да бъде приветствана". Според представители на МВФ усилията на Пекин са насочени към увеличаване на стойността на пазарните сили в икономиката.

"Ние вярваме, че Китай може и трябва да се стреми да премине към плаващ валутен курс в рамките на 2-3 години", заявиха от МВФ.

Дълго време Китай държеше изкъсо своята валута, за да гарантира, че благоприятният валутен курс ще донесе ползи за износа и производствения сектор. Но американското правителство и други критикуват втората по големина световна икономика в поддържането на изкуствено нисък обменен курс на юана.

От дълго време Китай се опитва да докаже, че валутният й курс се ръководи от пазарните механизми, като убеди МВФ да включи юана в кошницата от валути, в които фонда поддържа резервите си, превръщайки юана в глобален стандарт. В момента валутите, които определят стойността на резервите са долара, еврото, йената и британската лира.

Гледайки обективно, се вижда, че юанът наистина поскъпна значително спрямо останалите световни валути през последната година. Поради мащабните финансови стимули и печатането на пари в останалите големи икономики, техните парични единици са отслабнали спрямо китайския юан. Това според МВФ доведе юана до нива, които вече не са подценени.


#МВФ #Китай #валута

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници