ЕС предвижда: Гърция изпада в дълбока депресия

ЕС предвижда: Гърция изпада в дълбока депресия
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Източници от ЕС обявиха, че Гърция ще изпадне в дълбока рецесия през тази и следващата година, цитирани от „Франс прес". Гръцката икономика, която успя да излезе от 6-годишна рецесия през 2014 година, ще се свие с 2,3% през 2015 г. и с 1,3% през 2016 година, обявиха източниците.

В същото време, последните детайли от новата спасителна програма за Гърция са съгласувани между Атина и кредиторите, обяви говорител на Европейската комисия, цитиран от руски медии.

Говорителят поясни, че финализираният текст от меморандум за разбирателство е изпратен на страните членки на ЕС. По-рано стана ясно, че гръцкото правителство е изпратило в парламента проектозакон за приемане на третата спасителна програма на стойност 95 милиарда долара през следващите три години.

Междувременно, днес (12.08) се очаква Германия да даде официална реакция на новия спасителен план - ден след като германският канцлер Ангела Меркел изрази безпокойството си в телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас относно плана, обявиха представители в Атина, цитирани от ДПА.

В телефонен разговор с Ципрас Меркел предложи на Атина да се предостави мостово финансиране за покриване на неотложните плащания по дълга, за да може да продължи работата по третата спасителна програма, добавиха представителите.

Призивът на Меркел за мостово финансиране е още един знак, че Германия смята, че спасителният план трябва да бъде по-мащабен в сравнение с договаряния в момента, коментира ДПА.

Германското правителство потвърди, че е проведен телефонен разговор с Ципрас, но не разкри подробности.

#Алексис Ципрас #Атина #Гърция #Ангела Меркел #Германия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници