Турция върви към предсрочни избори

Турция върви към предсрочни избори
A A+ A++ A

Преговорите за коалиционно правителство в Турция се провалиха и предсрочни избори сега са много вероятни.

Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу, чиято Партия на справедливостта и развитието ПСР водеше преговори с основната опозиционна сила – Народно-републиканската партия.

"Стана ясно, че между нашите партии не се създаде основа за сътрудничество за формирането на коалиционно правителство. Може да се каже, че сега най-вероятният вариант за разрешаване на въпроса е повторно да се обърнем към народа, тоест перспектива за предсрочни избори е голяма. Щом няма коалиция, изходът от положението са избори", заключи Давутоглу.

Премиерът оцени готовността на НРП да води активен диалог. "Нашите консултации продължиха общо 35 часа. Очевидно, ние имаме непреодолими разногласия, преди всичко по въпросите на външната политика и образованието. Но има и общи позиции. Ние проведохме открит и дълбок диалог, който отдавна бе необходим", каза Давутоглу.

Той добави, че ПСР е предложила на НРП да сформират временна коалиция за две години, която да се насочи към извършването на интензивни реформи. НРП обаче е настоявала за коалиция за пълен 4-годишен мандат.

Резултатът от преговорите е негативен, заяви по-рано източник от НРП. Той не съобщи повече подробности за срещата между министър-председателя Ахмет Давутоглу и лидера на опозицията Кемал Калъчдароглу.

В началото на юни в Турция се произведоха парламентарни избори. За пръв път от 2002 г. насам ПСР на президента Реджеп Ердоган загуби своето парламентарно мнозинство. Ердоган разчиташе, че ще спечели мнозинство, което ще му позволи да промени конституцията и да усили властта на държавния глава.

Вече почти два преговарят основните политически сили и в случай че ПСР не успее да намери коалиционен партньор, страната може да се окаже пред прага на нови предсрочни избори през есента.

#Турция #проговори #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници