Василики Тану-Христофилу застава начело на преходния кабинет в Гърция

Василики Тану-Христофилу застава начело на преходния кабинет в Гърция
A A+ A++ A

Оставката на Ципрас оставя Гърция в ръцете на преходен кабинет. Начело на новото правителство застана председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу - първата жена-премиер в гръцката история.

Решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да се оттегли от поста буди опасения за прилагането на спасителната програма, обяви „Муудис“.

Предупреждението на рейтинговата агенция дойде малко след като Ципрас обяви намеренията си да се бори за ново парламентарно мнозинство заради отказа на над 40 депутати на партията му СИРИЗА да подкрепят условията, договорени с кредиторите.

"Вие трябва да кажете как да вземем най-доброто решение, как да възстановим икономиката и да преодолеем ограниченията, които са ни наложени. Вие, с вашия вот, ще кажете кой да води Гърция по трудния път пред нас, кой да преговаря най-добре за намаляване на дълговете, кой и кака ще бъде най-способен да продължи напред с твърди стъпки, за да осъществи промените, от които страната се нуждае. Вие, с вашия вот, ще ни съдите", каза гръцкият премиер в телевизионно обръщение към сънародниците си.

Като най-вероятна дата за изборите се спряга 20 септември, но преди това опозицията ще получи шанс да създаде правителство в рамките на сегашния парламент. Лидерът на консервативната партия „Нова демокрация“ - Евангелос Меймаракис, обяви снощи, че ще се опита да се възползва от тази възможност.

От изключително значение е Гърция да се придържа към поетите ангажименти, отговори председателят на еврогрупата, Йерун Дейселблум.

Реакцията от Европейската комисия бе по-позитивна. Скорошните избори в Гърция дават възможност за по-широка обществена подкрепа за програмата, договорена с Европейския стабилизационен механизъм, каза Мартин Зелмайр, който завежда кабинета на Жан-Клод Юнкер.

Като още по-голям оптимист се показа Марсел Фрацшер - ръководител на германския институт за икономически изследвания и съветник на вицеканцлера Зигмар Габриел. Макар и да носи краткосрочни рискове за политически вакуум в Гърция, решението за предсрочни избори е добра новина за европейската икономика, каза Фрацшер, цитиран от Франс прес.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници