ЕК подкрепя правото на Македония да контролира бежанския поток

ЕК подкрепя правото на Македония да контролира бежанския поток
снимка: БТА, архив
A A+ A++ A

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че Македония има право да контролира лицата, които искат да влязат на нейна територия.


В прес съобщението на комисаря се казва още, че в съответствие с международното законодателство, Македония има право и да забрани влизането на онези, които не отговарят на критериите, определени от страната.


"Комисията е запозната с решението на правителството да обяви извънредно положение в областите по южната и северната граница. Комисията е подготвена и по-нататък да предостави хуманитарна помощ на Македония", казва още Хан.


По негови думи, Европейската комисия ще продължи да следи ситуацията в българската съседка. До момента е осигурена хуманитарна помощ в размер на 90 656 евро за страната. Като допълнение е в последна фаза и програмата за помощ на региона на Западните Балкани на стойност 8 млн. евро. Тя ще започне да се изпълнява от септември тази година.


Ситуацията в Македония продължава да е критична, след като стотици бежанци започнаха да прииждат в страната от гръцка територия. По-рано през деня, група бежанци намушкаха с нож служител на македонските спецчасти в град Гевгелия.

#ЕК #Йоханес Хан #Македония #бежанци #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници