Учени: без хората разнообразието от бозайници щеше да е по-голямо

Учени: без хората разнообразието от бозайници щеше да е по-голямо
A A+ A++ A

Хората са виновни за изчезването на много видове бозайници в различни части на света и без тяхното съществуване на планетата щеше да има по-голямо разнообразие - това показва ново проучване на датски изследователи, цитирано от британския в. "Индипендънт".

Според учените без хора на планетата по-голямата част от Северна Европа би била дом на мечки, слонове и носорози – зона, където те са били преследвани и избивани от хората, до пълното им изчезване.

"Северна Европа далеч не е единственото място, в което хората са намалили разнообразието на бозайници – това е световен феномен. И на повечето места има много голям дефицит в разнообразието на бозайници в сравнение с това, което би било по естествен път", казва проф. Йенс-Кристиян Свенинг от университета на Аархус.

Според водещия автор на изследването Сорен Фаурбай, ако ги нямаше хората, големите бозайници щяха да се срещат и до днес в редица региони на света, от които са изчезнали. Става дума за Тексас, Северна Аржентина и Южна Бразилия.

Една от причините повечето сафарита да са в Африка не е, защото там разнообразието от видове е природно по-голямо, а защото Африка е единственото място, където човешката дейност все още не е заличила по-голяма част от едрите животни, добавя ученият.

Източник: БГНЕС

#бозайници #разнообразие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници