Невярна данъчна декларация коства имунитета на гръцка депутатка

Невярна данъчна декларация коства имунитета на гръцка депутатка
Зад този случай се крият политически интереси, категорична е Дора Бакояни, която е бивш заместник-председател на консервативната партия „Нова Демокрация". Снимка: neoskosmos.com
A A+ A++ A

Прокуратурата в Гърция поиска имунитета на дясната депутатка и бивша министърка на външните работи Дора Бакояни заради обвинения, че е пропуснала да декларира банков превод от един милион долара, направен от съпруга й Исидорос Кувелос на сметка в Лондон.

Решението на зам.-прокурора на гръцкия Върховен съд идва ден след официалното съобщение, че парламентарните избори в страната ще се проведат на 6 май, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

В началото на аферата преди два месеца бившата кметица на Атина, която сега ръководи малка партия с отцепници от „Нова демокрация", смята, че се води кампания за „омърсяването й" преди изборите.

„Зад този случай се крият политически интереси," категорична е Дора Бакояни, която е бивш заместник-председател на консервативната партия „Нова Демокрация".

Преводът на средствата бил разкрит от Независимата агенция за борба с прането на пари, която съобщи преди време, че един депутат е изнесъл от Гърция значителна сума в разгара на финансовата криза.

В крайна сметка Дора Бакояни беше принудена да признае публично, че съпругът й, който не е депутат, но е собственик на морска компания, базирана в Кения, е направил финансовата операция.

Тя заяви, че той е превел сумата през 2010 г., за да купи кораб в Лондон за сметка на компанията му.

Преводът на средства на гърци в чужбина от началото на кризата през 2010 г. е чувствителна тема за местните медии.

Според министерството на финансите 65 млрд. евро са били изтеглени от банки в Гърция от 2009 г. насам, от които 16 млрд. евро са били депозирани в чужбина (32% във Великобритания и 9% в Швейцария).

#прокуратура #Гърция #Лондон #„Нова демокрация"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници