„Маргиналия.бг” е с номинация за престижна награда

„Маргиналия.бг” е с номинация за престижна награда
A A+ A++ A

Правозащитната платформа „Маргиналия.бг” е номинирана за международната награда за защита на човешките права Human Rights Tullip на холандската фондация Tullip („Лале”) и Външното министерство на Холандия, съобщиха от там.

Наградата се връчва на личности и организации, които имат най-значителен принос за насърчаването и защитата на правата на човека.  

През следващата седмица холандското Външно министерство и международната организация Hivos ще изберат трийсет от номинираните и ще ги представят на сайта на фондацията Tullip за публично гласуване. То започва на 9 септември и ще приключи на 16 септември. След този втори тур ще останат 6 кандидатури – трите с най-високи рeзултати от гласуването на публиката и три, избрани от Външното министерство на Холандия и Hivos. За избирането на крайния победител Външното министерство на Холандия ще се консултира с независимо жури.  

Онлайн платформата „Маргиналия.бг” получи номинацията от едни от най-значимите организации и личности в България - Центъра за образователни политики, Центъра за култура и дебат „Червената къща“, Фондацията за развитие на ромското образование и култура „Амалипе“, съдиите Нели Куцкова, Мирослава Тодорова и Кристиан Таков. Още една номинация направиха преподавателите по социология проф. Лиляна Деянова, проф. Майя Грекова и доц. Петя Кабакчиева. Подкрепа са изразили и преподаватели в Амстердамския университет, както и от евреи, членове на диаспората в Холандия.  

"Преди година и половина, когато започнахме да правим „Маргиналия.бг”, като мото на сайта написахме „Правата на човека са решението”. Ние вярваме, че правата на всички индивиди и на всички групи са решението. 500 дни по-късно имаме честта сред нашите читатели-приятели и автори да са много от ключовите личности във всички сфери на духа и обществения живот в България, а вече и от Европа, както и български студенти и докторанти в престижните университети по света и у нас", отбелязват създателите на „Маргиналия.бг".

Платформата публикува статии и новини по темите, които често остават встрани от общото внимание, докато не се превърнат в голям проблем.

"Пишем за хората с увреждания, за състоянието на психиатриите и фобиите към психично болните. Разказваме за уязвими групи и за институциите, от които техните права зависят всекидневно – роми, помаци, мюсюлмани, турци, гърци и пр. Представяме изпреварваща информация за бежанците, за ЛГТБИ общностите. Ние сме трибуна за реформите в съдебната система, за учените, изследващи паметта за миналото на комунистическия режим, за т.нар. “възродителен процес“, за депортацията на евреите от българските „нови“ земи през 1943 г. „Маргиналия.bg“ беше сред създателите на журналистическа група за свободно слово, публикува дискусионни клубове срещу дискриминацията и речта на омразата, за прозрачност на собствеността в медиите. Пишем с аргументите на науката и на документите и със страстта на хора, които ги е грижа. Да, ние сме убедени, че правата на човека са решението", заявяват от екипа на „Маргиналия.бг".  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници