Будапеща отново отвори международната си гара за имигранти

Будапеща отново отвори международната си гара за имигранти
A A+ A++ A

Няколкостотин имигранти нахлуха в основната международна ЖП гара Будапеща рано тази сутрин, след като полицията отново позволи достъпа за бежанци след двудневни протести.

Главният вход на гарата бил отворен малко преди 08:15 часа местно време, а имигрантите се втурнали към един от пероните. При последвалият хаос хората са се блъскали и дори биели помежду си, за да се качат на влаковете, а на мястото не е имало полиция, съобщава репортер на АФП.

В официално съобщение, обаче, администрацията на гара „Келети” заяви, че международни влакове няма да напускат гарата за „неопределено време”.

“В интерес на сигурността на железопътния транспорт компанията реши, че до второ нареждане директните влакове от Будапеща до Западна Европа няма да се движат“, се казва в съобщението на Унгарската железопътна компания.

Унгария е ключово място за пристигането в ЕС на десетки хиляди имигранти като само през август в страната са влезли 50 000 души.

Два дни няколкостотин бежанци протестираха пред международната ЖП - гара "Келети" в унгарската столица с искане да им бъде разрешено да се качат на влаковете за Германия. Силите на реда не позволиха на около 2000 имигранти да се доберат до пероните на гарата. При протеста не се стигна до сблъсъци, но имаше видимо напрежение от двете страни. Властите в Будапеща съобщиха, че и в бъдеще ще спазват шенгенските правила, което означава, че лицата без документи няма да могат да пътуват и да използват влаковете.

В понеделник Унгария разреши на няколко стотин души да се качат на влакове за Австрия и Германия, но на следващия ден гарата отново беше затворена за хора без европейски паспорт или валидни визи.

Унгарското правителство поиска германското посолство в Будапеща да проведе разяснителна кампания с бежанците на гарата "Келети". В момента там има над 2000 души, които искат да заминат за Германия. /АФП

#Будапеща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници