Документи на 104 години изскочиха при ремонта на Юнашкия салон във Варна

Документи на 104 години изскочиха при ремонта на Юнашкия салон във Варна
Снимки: live.varna.bg
A A+ A++ A

Документи, вестници и записки на 104 години откриха строителите при ремонта на Юнашкия салон, съобщиха от община Варна.

Строителите се натъкнали на архива при подготовката на сградата за строителните дейности. „Уставъ на Гимнастическото дружество Черноморски юнакъ въ Варна", членска карта за школата по гимнастика, „Бюджетно упражнение на осми общъ съюзенъ съборъ 1935г." и други документи са открити в подземията и покривното помещение на емблематичната сграда.

 

При ремонта на покрива са открити и изрисувани инициали върху една от основните носещи греди на конструкцията. Предполага се, че това са имената на строителите, тъй като датата съвпада с периода на изграждане на салона – 1910-1911г., коментира  пред Moreto директорът на общинската дирекция „Спорт" Николай Костадинов.

 

Ремонтът на Юнашкия салон се извършва благодарение на програмата за финансиране JESSICA. Община Варна си върна Юнашкия салон от държавата в края на м. г. Сградата с уникалните си дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. и е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г.

 

Подменени са изгнили греди на покрива, предстои тяхната химическа обработка, за да бъдат изпълнени изискванията за пожаробезопасност. Поради същите причини са поставени и две вътрешни противопожарни стълбища. Вече е изградена специалната дренажна система за отводняване на игралната зала, намираща се под кота 0, поставена е хидроизолация.

 

Извършено ще бъде вътрешно преразпределение на сервизните помещения, с цел да се възстанови автентичния вид на Юнашкия салон. Освен възстановяване на игралното поле, ще бъдат изградени две допълнителни наблюдателни трибуни и „Зала на славата".


#Юнашкия салон #документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници