Москов благодари за забележките, прие гласуването на реформата удовлетворен

Москов благодари за забележките, прие гласуването на реформата удовлетворен
A A+ A++ A

"Днешното гласуване беше ясна демонстрация, че управляващото мнозинство съществува. То гласува днес точно така, както гласува за правителството преди осем месеца", отбеляза здравният министър Петър Москов след приемането на промените в Закона за лечебните заведения.

Москов благодари на опозицията за отправените забележки по време на продължилото часове след редовното парламентарно време дебати. Министърът не възропта срещу отпадането на приватизацията, която бе ключов момент от неговото предложение за здравна реформа.

Идеята бе с парични постъпления от приватизация на държавните болници в централния бюджет да се осъществяват политики в областта на здравеопазването. Москов се надяваше с раздържавяванетода бъде привлечен частен капитал, който да се инвестира вподдръжката и развитието на съществуващите в момента лечебни заведения, които влизат в Националната здравна карта.

Парламентът даде зелена светлина на болниците да търсят обединение, връзки помежду си, за по-добро лечение на пациентите и в същото време да се пести от обема от неприсъщи медицински разходи. Така, обясни Москов, ще може по-голяма част от парите да остават за реално лечение и за възнаграждение на медицинския персонал.

Министърът изтъкна като заслуга на промените и определянето на ясен механизъм, по който министерството чрез законовите разпоредби ще спре роенето на различни болнични структури, без това да накърни здравния статус на хората.

Предвижда се НЗОК да изисква гаранции от болниците само за определени заболявания от основния пакет, за които е нужна комплексна терапия, че разполагат със съответната кадрова, апаратурна и инфраструктурна обезпеченост.

#Петър Москов #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници