1 млн. лв. инвестират два фонда в проект на 19-годишен българин

1 млн. лв. инвестират два фонда в проект на 19-годишен българин
A A+ A++ A

19-годишният Любомир Янчев, отскоро собственик на компанията „Мелиса Клаймът“, получи 1 милион лева инвестиция, за да започне да продава продукта си и на чужди пазари.  Очаквано ново стъпало за младия предприемач, направил първия си удар като ученик в 12 клас в ЧНГ „Ерих Кестнер“ със своя домашен иконом „Мелиса“.

Две години по-късно „Мелиса Клаймът“ произвежда и продава устройство за интернет контрол на климатици, което обещава до 25% спестяване от консумираната енергия, съобщава newtrend.bg.

Българската фирма получава своето финансиране от два инвестиционни фонда – Eleven, по европейската програма за развитие на малък и среден бизнес Джереми, както и от Rosslyn Capital – български инвестиционен фонд за развитие на по-късен етап.

Компанията планира да навлезе основно в Турция, Испания, Италия и Гърция, като най-големи пазари, но ще продължи да продава и в България.

Българският екип е разработил устройство, което позволява управлението на климатик от всяка точка на света. Всичко, което необходимо на потребителя е неговия смартфон.

„Малко хора са запознати, но до 50% от консумацията на ток е контролирана от климатика. Лоша новина обаче е, че климатиците не знаят нищо за нас – кога се прибираме, каква температура харесваме и т.н. Мелиса обаче прави всеки един климатик умен. Тя планира как да менажира температурата у дома, за да може да постигне възможно най-голяма енергоефективност и комфорт“, обяснява управителят Любомир.

Базирайки се на местоположението на потребителя, Мелиса решава кога и как да нагласи температурата у дома. Например, когато потребителят не си е вкъщи, тя поддържа различна температура, а когато разбере, че се прибира, включва климатика. Умният алгоритъм позволява до 25% намаляване на разходите за консумация на електроенергия на климатика.

 



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници