АФП: Младите гърци си търсят нов Ципрас

АФП: Младите гърци си търсят нов Ципрас
A A+ A++ A

В неделя младите гърци може да не подкрепят Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА, прогнозира АФП, припомняйки, че именно те гласуваха масово за радикалната левица по време на последните парламентарни избори през януари с надеждата да се сложи край на икономиите и да има реформи.

В бохемския квартал на Атина „Екзархия“, сборище на студенти и анархисти, всяко споменаване на бившия премиер е придружено или от примирителна въздишка, или от ругатня. Лишени от перспективата за работа и оставени без джобни от обеднелите си родители, младите гърци са силно засегнати от икономическата криза, която опустошава страната от 5 години.

Това „изгубено поколение“, както ги наричат в Гърция, можеше да бъде привлечено единствено от обещанието на СИРИЗА за противопоставяне на кредиторите и за прекратяване на ограничителната им опека.

Още повече, че с управляващите без вратовръзки и с неопитния в политиката млад премиер, СИРИЗА олицетворяваше нов начин на управление. През юли обаче ситуацията се промени и лидерът трябваше да се огъне пред изискванията за икономии и за реформи от страна на ЕС и МВФ в замяна на нов международен заем на стойност 86 милиарда евро.

Изоставен от част от депутатите си, премиерът подаде оставка през август, за да се опита да си върне парламентарното мнозинство и легитимността. В „Екзархия“ обаче трудно ще намерите човек, който ще гласува отново за Ципрас. „Алексис ни предаде“, казва 25-годишният студент по драматично изкуство Спирос.


#Гърция #Алексис Ципрас #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници