Асад: Европа да не подкрепя терористите, ако иска да спре бежанците

Асад: Европа да не подкрепя терористите, ако иска да спре бежанците
A A+ A++ A

Европа трябва да спре да подкрепя терористите, ако иска да си реши проблема с бежанците, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за руски медии, цитирани от ТАСС.

"Въпросът не е в това дали Европа да приема бежанци, а в нуждата да се отстрани първопричината на проблема", казва сирийският лидер. "Ако европейците се вълнуват от съдбата на бежанците, нека спрат подкрепата си за терористите. В това е същността на въпроса за бежанците".

Междувременно бившият президент на Финландия, лауреат на Нобелова награда за мир и участник в преговорите на ООН за кризата в Сирия Марти Ахтисаари съобщи, че през февруари 2012 г. Русия е предложила на членовете на Съвета за сигурност на ООН план за регулиране на ситуацията в Сирия, според който Башар Асад е трябвало да се оттегли от властта, пише британският "Гардиън".

„Това бе възможност, която изпуснахме през 2012 г.“, казва Ахтисаари. Той разказа как посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин е предложил на колегите си план от три точки за решаването на ситуацията в Сирия. Една от тях е била мирното оттегляне на Башар Асад след мирни преговори между него и опозицията. Бившият финландски президент каза, че САЩ, Франция и Великобритания не се съгласили на времето с даденото предложение, защото били убедени, че Асад „така и така ще загуби властта си в следващите няколко седмици“.

Ахтисаари помни и думите на Чуркин по време на преговорите. „Първо – не трябва да даваме оръжие на опозицията. Второ – трябва да инициираме незабавен диалог между нея и Асад. Трето – трябва да намерим изящен метод, с помощта на който Асад да се оттегли от властта с чест“, казал през 2012 г. Виталий Чуркин.

Самият Виталий Чуркин отрече да е говорил подобно нещо.

Днес прессекретаря на Белия дом Джош Ърнест заяви, че ако Русия не съгласува политиката си за Сирия със страните от коалицията против "Ислямска държава, може да се сблъска с "още по-голяма изолация". Ърнест уточни, че Русия продължава да въоръжава Сирия за борбата й срещу терористите.

#Башар Асад #Марти Ахтисаари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници