Заплатите в БНБ са достигнали 557 000 лева за първото полугодие на 2014

Заплатите в БНБ са достигнали 557 000 лева за първото полугодие на 2014
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров е един от депутатите, които искаха да се разсекрети информацията за размера на заплатата на управителя на БНБ.

Причина се корени в слуховете, че ръководството на БНБ се самонаградила с бонус от 1 милион за работата си през 2014 г - годината, в която КТБ фалира.

„Това, което ни отговориха е, че управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет – 3500 лв. не знаем за бонуси”, добави той.

За справка, за първото полугодие на 2014 г. 557 000 лева са изразходвани за заплати, информира Димитров, пояснявайки, че банкерите са получавали три вида възнаграждения.

„Ние не знаем как са разпределени тези пари. През второто полугодие на 2014 г. сумата намалява до 440 000 лв.”,  добави той и коментира: „След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло”.

Запитан кой е контролиращият орган относно тези бонуси, депутатът от Реформаторския блок заяви, че това е Сметната палата.

Той добави, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти повече от тази на председателя на НС, която от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.

„КЗК също не са ни дали никакъв отговор. Оттам не ни дават отговор за бонусите, защото това били лични данни. Само че, ако ни ги дадат по категории, престават да бъдат лични данни”, поясни Мартин Димитров.

#БНБ #заплати #бонуси #секретна информация #Мартин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници