НАТО се безпокои от присъствието на Русия в Сирия

НАТО се безпокои от присъствието на Русия в Сирия
Йенс Столтенбег Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се безпокои от присъствието на Русия в Сирия. Той прозова Москва да играе активна роля в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

„Подчертавам, че Русия трябва да изясни какви са ѝ намеренията. Мисля, че първа крачка към това е да се седне със САЩ и да обяснят какво искат да правят. Да се опитат да са кооперативни и да дадат конструктивен принос към усилията на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“, коментира Столтенбург, цитиран от АФП.

Възможно е Русия да нанесе въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия, без преди това да ги координира с международната коалиция. Това може да се случи, ако Съединените американски щати не приемат президента Башар Асад като част от съюза, писа "Блумбърг", позовавайки се на близък на Кремъл източник.

Според агенцията Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия.

Ходовете на Путин в Сирия се гледат с подозрение в западните столици. Руските специални сили отдавна работят на сирийска територия, но засилването на военното присъствие в региона е ясен знак, че Кремъл си дава допълнителни възможности.

Наблюдатели в Ливан, Израел и Русия посочват, че Москва модернизира своята помощ за сирийския режим и значително засилва присъствието си по средиземноморското крайбрежие. Според Израел Русия работи по нова военновъздушна база в Латакия и през последните месеци е изпратила допълнителна работна ръка и нови, по-усъвършенствани оръжия.

#НАТО #Йенс Столтенберг #Столтенберг #„Ислямска държава“ #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници