Остър спор в парламента заради забавено плащане по ПВУ ОБЗОР

Остър спор в парламента заради забавено плащане по ПВУ ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

Остър спор в кулоарите на парламента между бившите партньори в управлението. ПП-ДБ и ГЕРБ с взаимни обвинения за забавянето на законопроектите, свързани с второто плащане по Плана за възстановяване.

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за забавяне на законопроектите по Плана за възстановяване. "Фактите са много ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва е второто плащане. Още в края на миналата година всички действия, зависещи от МС, са предприети. Законопроектите са блокирани от ГЕРБ, тъй като стоят в комисии, председателствани именно от тяхната ПГ", заяви бившият премиер Николай Денков.

Депутатът Атанас Славов посочи три конкретни причини, заради които ГЕРБ и ДПС са предизвикали изборите. "Първо, за да запазят своето мнозинство във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, тъй като изготвеният нов Закон за съдебната власт предвиждаше деполитизация на парламентарното участие в двата органа. На второ място, за да могат да използват предизборно Антикорупционната комисия, която от септември месец 2023 г. е с увеличени правомощия. Трето - за да получат амнистия за потенциални сигнали и разследвания отпреди 2021 г. – законопроектът, който бяхме изготвили и готови да приемем на МС – беше блокиран", заяви Славов.

Според Борисов обаче става въпрос за предизборна кампания от страна на ПП-ДБ. "След 3 години бездействие да кажат, че ГЕРБ са ти виновни, е несериозно. Три години бяха в кабинети и само България нямаше план. Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа какво са сътворили и търсят начин да прехвърлят собствената си вина на някой друг", смята лидерът на ГЕРБ.

От ДПС също заявиха, че не са готови отново да работят с ПП-ДБ, но заради скандала с Агенция "Митници". "Поредна лъжа от тяхна страна, ако някой саботира, те направиха така, че да няма ротация. Това, което видяхме, с тези обвързаности с контрабанда, пудели, влачещи пачки... ДПС няма да работи с тях, ако се докаже всичко, това което видяхме е чудовищно", посочи Пеевски.

От "Възраждане" от своя страна не са доволни от председстеля на парламента Росен Желязков. За това, макар и три дни преди финала, заедно с БСП внасят искане за оставката му.

"Не беше допусната точката за служебното правителство, защото не отговаря на Конституцията, а това може да каже само КС", посочи Костадин Костадинов.

Борисов определи това искане като емоционален изблик на несигурност. Покрай скандалите в пленарната зала без дебат клетва пък положи новият министър на земеделието Георги Тахов.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници