Мистерията на Благодатния огън: Истинско чудо, а не фалшификация (ВИДЕО)

Мистерията на Благодатния огън: Истинско чудо, а не фалшификация (ВИДЕО)

Стоп кадър/YouTube

A A+ A++ A

Великден е празник, обвит в мистерии и чудеса, които предхождат честването на Възкресение Христово. Сред тези чудеса е и явлението на Светия Огън, което символизира вярата и привлича множество поклонници, желаещи да почувстват светостта на този момент.

Според християнската вяра, Светият Огън се появява за първи път в момента на Възкресението в гробницата на Исус.

Благодатният огън слиза от векове всяка година вечерта на Страстната събота в храма „Възкресение Христово“ , построен точно върху мястото, за което се вярва, че е Божият гроб в Йерусалим.

В наши дни събитието е катализатор за събирането на верующи и журналисти от целия свят, които искат да станат свидетели на това чудо. Фотографии и видеозаписи документират този мистичен момент, а церемонията, провеждана от ерусалимските свещеници, добавя към уникалността на събитието. Свидетели на Светия Огън споделят, че той не причинява вреда и се появява мистериозно, като първоначално се забелязва светлосиньо светене, което след това преминава в зелено.

По време на ритуала, патриархът на Йерусалим встъпва в светата кувуклия и се моли за небесен огън, който след това се разпространява из храма. Огънят се разнася по света, като символ на вярата, достъпен за всеки, вярващ или не.

Съществува вярването сред православните християни, че ако Светият Огън не се появи на Великден, това би означавало края на света и появата на антихриста.

Експериментът „Волков”: Ловък фокус ли е Благодатният, или е чудо?

На този въпрос дълго време търси отговора руски физик - учен от Института по атомна енергия, с помощта на прецизни инструменти. Още преди 15 години той успява да докаже чрез научен експеримент в храма на Божи гроб в Ерусалим, че Благодатният огън в действителност има Божествен произход.

Тъй като този огън се появява от самосебе си, а в първите няколко секунди, той не изгаря хората, дори вярващите си "мият" лицето и ръцете с него, като с вода, Волков предположил, че пламъкът има плазмен разряд. И тогава му дошла идеята за смелия опит – да измери електромагнитното излъчване в църквата по време на появата на Светия огън.

"Знаех, че това не е лесно – в светилището с оборудване може и да не ме пуснат, разказва Волков. – Но все пак реших да поема риска, а всички инструменти да побера в едно "обикновена куфарче". Като цяло се надявах на успех. И ми провървя."

Устройството е настроено така, че ако по време на появата на Благодатния огън се получи пик на електромагнитните полета, апаратурата ще го фиксира. Ако обаче пламъкът е само фокус за вярващите, тогава това няма да се случи.

Ученият наблюдавал как патриархът на Ерусалим влиза в храма с куп свещи, а хората замръзват в очакване на чудото. Защото, според легендата, ако Благодатният огън не слезе при хората в навечерието на Великден, това ще отбележи идването на края на света.

Фактът, че е станало чудо, Андрей Волков разбира преди всички останали в храма – инструментите му показват рязък скок на електромагнитното поле!

"Вече е ясно, че Светият Огън не е създаден от хора. Това не е лъжа и измама - физическите му "следи" могат да бъдат измерени! И това необяснимо досега отделяне на енергия може да се нарече Божието послание”, заявява физикът след успешния си опит.

За християните доказателствата обаче са излишни, защото проявата на Божественото чрез чудо укрепва вярата, а идеята за Бог не може да бъде заключена в каквито и да е формули или експерименти.

Novinite.bg

Децата на Кобрата заченати ин витро с материал от брат му Тервел?

Мрежата завря! Популярни лица в ПОТРЕС от реклама с „някоя си Ивка”: Долнопробно!

Славчо Пеев остави родата без наследство - нямал нито пари, нито моти

Камата ще става и "мъжки" дядо, щерка му Христина ражда от богат венецуелец (ВИДЕО)

Невена Цонева проговори за раздялата със Слави и за езотеричното си предаване

Джино завлякъл десетки хора с пари?

27 поверия за Великден, които не са за пренебрегване

Велика събота е, ето какво НЕ се прави

Торинската плащаница разкрива: Исус е бил красив, царствен, по тялото му личат 370 рани

Ексшефка на Световната банка: Нечовешки същества с продълговати глави и IQ над 150 контролират Ватикана и СБ

#Благодатен огън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите