Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

canva

A A+ A++ A

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май.

В своя коментар в предаването "Нашият ден" проф. Тодор Кантарджиев посочи, че обстановката е нормална и свързана с наличието на "магарешка кашлица сред доста детски колективи". Той поясни, че тази ситуация частично е резултат от липсата на неизвършваните реимунизации на децата, които се правят планово според държавния задължителен ваксинационен календар с цел поддържане на оптимална имунна защита.

Професор Кантарджиев добави, че при циркулация на бактериите в обществото е възможно ваксинирани възрастни, ваксинирани с имуногенни ваксини преди много години, да станат носители или да прекарат заболяването леко. Той подчерта, че това не следва да предизвиква паника, а по-скоро трябва да се разбере. Според него, ако главният здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев, докладва на министъра за необходимостта от въвеждане на епидемична ситуация в определени области или в цялата страна, това ще позволи на министъра да предприеме бързи действия, включително промени в имунизационния календар и насърчаване на имунизация срещу конкретното заболяване.

"Ако има епидемична ситуация, министерството може много бързо да достави необходими допълнителни ваксини и реактиви за диагностика. В момента най-важното са реактивите за диагностика за PCR", посочи той.

"Трябва да се знае, че антибиотиците са средството за лечение на коклюш според Европейския център по контрол на заболяванията, където се казва, че ако антибиотикът се даде рано, кашлицата ще бъде много кратка. Антибиотик може да се даде и за профилактика. Ако в един клас има болно дете, на другите деца може да се даде макролиден антибиотик. Така ще се ликвидира носителството в носа и гърлото на тези деца и няма да имаме още десетки заболели“, съветва проф. Кантарджиев.

В отговор на въпроса дали е необходимо намаляване на възрастта за поставяне на първа ваксина срещу коклюш, професорът отбеляза важността на това, хората които ще се грижат за новороденото, да бъдат ваксинирани.

В предаването той обясни още, че преди 20 години се е използвала целоклетъчната ваксина, която предизвиквала по-напрегнат имунитет, но също така и странични ефекти като болка и температурни реакции. В момента на пазара има само ацелуларната ваксина, която, въпреки че не предизвиква тези странични ефекти, има по-краткотраен имунитет. Той завърши разговора с това, че ваксинираните преди 10 години хора, могат да станат носители на вируса, но няма да имат тежки прояви на кашлица и инфекция.

#коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници