Лекар: Няма да ваксинираме по-рано бебета без официална заповед

Лекар: Няма да ваксинираме по-рано бебета без официална заповед

бТВ

A A+ A++ A

Към края на седмицата е възможно здравните власти да обсъждат обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. Това обяви вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Регистрираните случаи на коклюш в страната са 314, само в София те са 214. В 17 области в България вече има потвърден случай заболяването. Най-рисковите групи са малките деца и новородените, на които им предстои ваксина.

Вчера от правителствената пресслужба разпространиха съобщение, че вече ваксината за коклюш може да бъде поставяна на бебе на месец и половина, а не след втория месец, както беше досега.

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести, посочиха още от правителството.

Д-р Мирослав Спасов коментира пред bTV, че интерес от родителите за поставяне на ваксини няма.

"Интерес има само ако личният лекар извика майката и ѝ обясни точни какво предстои да се прави. Тогава се възприема най-вече като задължение", посочи още той.

"От съобщенията, че вече е променен имунизационния календар, се създава излишна паника сред населението. Докато няма официална заповед от Министерството на здравеопазването, че можем да имунизираме бебета, навършили месец и половина, ние не правим такова нещо. Има действаща наредба в момента, че това се случва след втория месец на детето. Докато държавата не издаде официален документ, нито един лекар няма да постави ваксина преди в момента законоустановените срокове", заяви д-р Спасов.

"В момента родилки обикалят да се ваксинират, въпреки че не са осигурени ваксини за тях. Ние викаме активно децата, защото трябва да ги ваксинираме в срок. Но те трябва да са здрави, а лекарите да спазват камара изисквания. Има призиви възрастните също да се ваксинират, но ваксини и за тях няма", посочи още лекарят.

"Ако детето има всички поставени ваксини, дори да се зарази, няма да го изкара тежко", коментира д-р Спасов.

Заразата достига до все повече училища, а все повече пациенти се редят пред лабораториите за тестване.

Сред най-разпознаваемите симптоми са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна.

#коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници