Властите: Близо сме до обявяване на епидемия от коклюш

Властите: Близо сме до обявяване на епидемия от коклюш

canav

A A+ A++ A

„Към края на седмицата можем да обсъждаме обявяването на епидемия от коклюш, ако заболяването се развива със същите темпове.“ Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БТВ.

Той обясни, че има регистрирани случаи в повече от половината области у нас.

„Може би тази ваканция около великденските празници малко ще намали темпа на разпространение. Мерките са насочени най-вече в детската възраст и то в най-ранната детска възраст“, добави Кунчев.

В 17 области има регистрирани случаи на заболяването. Най-голям е броят им в столицата. Относно намаляването на възрастта за ваксинация на новородени с две седмици той коментира, че това е практика не само у нас.

„Това е практика, използвана и в други страни, тъй като виждаме, че рискови са точно в тази възраст, доимунизационната - в първите два месеца. Искаме доколкото е възможно да свалим тази граница. Максимално възможното е точно това с две седмици. То няма да затрудни изпълнението на имунизацията. Това вероятно ще е временно“, каза още Кунчев.

Той посъветва да се ограничат контактите на новородените до 40-ия ден, както някога се е правило. Кунчев добави, че по-възрастните не са толкова застрашени.

Главният държавен здравен инспектор заяви още, че коклюшът никога не е напускал страната ни. Просто бумът е на 4-5 години, а от миналата той се разпространява сериозно в Европа и сега е стигнал до България.

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.

#епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници