Сълзи и аплодисменти за Росен Желязков, нова коалиция го свали ОБЗОР

Сълзи и аплодисменти за Росен Желязков, нова коалиция го свали ОБЗОР
A A+ A++ A

Със сълзи и бурни аплодисменти председателят на парламента Росен Желязков бе изпратен от трибуната на Народното събрание, след като новата коалиция на ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН го свали от поста. 129 народни представители от четирите партии гласуваха за отстраняването на Желязков, 103-а от ГЕРБ-СДС и ДПС застанаха зад него.

Вместо да разгледат проблемите на миньорите и да приемат на второ четене поправките, които отлагат с една година зверското поскъпване на тока заради либерализацията на пазара за битови абонати, новото мнозинство на четирите парламентарни групи си измисли мотиви за нарушение на правилника и спретна капан на Желязков. Подмени дневния ред на парламента и загуби три часа, за да го свали от поста. ГЕРБ и ДПС напуснаха залата до гласуването.

Лицемери! Честито на новата коалиция ППДБ, "Възраждане", БСП и ИТН! - скочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, още щом новото мнозинство наложи точка първа от дневния ред на заседанието да бъде отстраняването на Росен Желязков.

Искам да поздравя "Възраждане", ПП-ДБ и БСП за новата коалиция с ИТН. Това ни улеснява много, че повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Мисля, че поне още 5-6 служебни правителства ще се изредят още, мрачно прогнозира Борисов в кулоарите на парламента.

"Ще запозная всички евроатлантически партньори днес, за да стане ясно защо България ползваме само руски газ, само руски петрол. Защо, защо, защо", каза още той.

Днес имаме коалиция на пудела. Всички пачки купиха всичко днес. Видяхме неограничения кеш на коалиция на пудела, явно е имало голямо разкешване. Събраха се, сега могат спокойно да назначат Недан в Хасково, да върнат шефката на митниците, да отворят отново каналите и да крадат, коментира и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

По думите му коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, защото след това всички ще понесат отговорност за всичко.

"Първа точка трябваше да решим проблемите на миньорите, на целия Маришки басейн. Тях не ги интересува, искат да свалят председателя на Народното събрание - това е нечувано. Псевопремиерът Ники не реши нищо за миньорите. Колко пъти му исках отчет. Темите за тях ще бъдат решени", обеща Пеевски.

Преди гласуването самият Росен Желязков взе думата и отказа да се защитава. Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, каза той. Всички сме хора, пратени от други хора да работят за хора и заговори за човечността, която често политиците губели, каза председателят на НС.

"По презумпция, в тази процедура, трябва да се говори по-дефанзивно, но аз няма да го направя", започна той емоционалното си слово преди вота срещу него.

"Всички ние в тази зала сме хора, но хора, които са пратени от други хора, за да работят за хората. Като хора ние имаме нашите слабости и страсти, но ние, като народни представители, трябва да имаме почтеност и още едно качество, което го губим - човещина. Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че се качват там, отиват на ешафода.

Сега сме в периода на Страсната седмица Трябва да потиснем гордостта и егото и на преден план да излезе смирението.

Искам да първо място да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. Искам, понеже на всеки по отделно да се извиня, ако с действия или бездействия, съм засегнал вас като хора“, обърна се Желязков към депутатите.

"Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателя на 49-ото Народно събрание. Благодаря ви!“, завърши Росен Желязков.

Емоционалните му думи бяха посрещнати от бурни и продължителни аплодисменти.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова се трогна силно от думите му и не можа да сдържи сълзите си. Видимо развълнувана, Росица Кирова, се разплака след обръщението на Росен Желязков. Тя имаше нужда от малко време, за да може да продължи с гласуването.

С треперещ глас тя предложи да се премине към гласуване на проекта за решение, с което Росен Желязков, вече няма да е председател на 49-ото Народно събрание.

Дебатът преди това премина с остри нападки.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ изчете предложеното Решение за предсрочно освобождаване на Росен Желязков. На първо място бе посочена оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, който я оттегли, но волята му не бе зачетена.

Сред изтъкнатите от Иванов мотиви е решението на Росен Желязков да не уважи искането за минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид.

Последваха изказвания на представителите на всички партии, които обявиха дали ще гласуват за отстраняването на Желязков или не и по какви причини.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че очаквал по-сериозни мотиви за исканата оставка. Г-н Желязков е един достоен председател на НС, категоричен бе той. По думите му Желязков бил диалогичен и спечелил уважението дори на опозицията. Биков попита ПП-ДБ: "Вие от кой пол сте, от третия пол ли сте, в политиката има опозиция и управляващи, трети пол няма". А днешният акт ГЕРБ възприемали като взривяване възможността за диалог с ПП-ДБ след вота. Всяко рязко движение ще ви наранява, предупреди той доскорошните си партньори. Политика не се правела с неадекватни инструменти, а днешният дебат бил безсмислен, затова и герберите нямало да участват.

Кирил Петков обвини Желязков в поругаване на институцията Народно събрание.

Той е недоволен, че важните закони не са приети. А народът ще плати голяма цена от липсата на тези реформи. Никой няма абсолютна власт, ако някой си е въобразил, че има абсолютна власт в последните 2 месеца, е сгрешил, каза още Петков.

Днес е един нелеп ден за българската демокрация, заяви Станислав Балабанов от ИТН и обвини ПП-ДБ в лицемерие, включително и със сатира и поименно обрисува лидерите на формацията.

Формацията на Слави Трифонов ще гласува "за" оставката на Росен Желязков като опозиция, но ще излезе от залата и ще се върне само за гласуването.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък посочи, че Желязков няма нужда от защита, но избори най-големите прегрешения на ПП-ДБ, за да видят хората какви хора предлагат неговото отстраняване.

По предложение на Йордан Цонев от ДПС беше гласувано дебатите да бъдат прекратени. Мотивът му беше „да спестим това на българския народ и на г-н Желязков“. Цонев даде висока оценка за работата на Росен Желязков.

Въпреки заявката на Тома Биков, че ГЕРБ няма да участват в дебата, Георг Георгиев не се стърпя и определи ПП-ДБ като "молци ще накацат върху гардеробите на властта" и обясни, че молецът е многократно малко, но вредно същество.

Николай Денков пък не чул аргументи по темата, а се чували обиди и измислици.

ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха кой повече вреди е нанесъл на енергетиката. Драгомир Стойнев от БСП ги посъветва да слушат какво казва столетницата в енергетиката.

По време на целия дебат в залата присъстваха миньори и синдикалисти, които очакваха гласуването на Проект на решение за осигуряване на средства на "Мини Марица Изток" ЕАД за периода 2024 г. - 2029 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източно маришки въглищен басейн".

#Росен Желязков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници