В кои професии работещите никога не почиват

В кои професии работещите никога не почиват
A A+ A++ A

Великден, Нова година, Коледа, Ден на писмеността или Освобождението. Все важни християнски или големи национални празници, които за 90% от хората са неработни дни, дни за семейството, отдих и почивка. Някои професии обаче винаги имат дежурен служител на работа.

Христина е медицинска сестра, на работа е и днес. Често смените ѝ са точно тогава, когато другите почиват. А по празниците дежурствата в Спешна помощ са още по-натоварени заради повечето инциденти. Още преди 33 години е избрала професията си на медицинска сестра.

"Медиците са хората, които са избрали да работят 24 часа, 7 дни в седмицата. За тях няма делник, няма празник. Ние сме си оставили семействата, оставили сме си най-близките за да можем да сме тук с пациентите и да им помагаме", смята тя.

Христина не съжалява за избора си на професия и споделя, че ако върне времето назад, пак би избрала тази длъжност. Не е броила спасените животи и случаи, в които е участвала, но споделя че равносметката носи удоволетворение.

"Всъщност не съм ги спасявала аз, а съм участвала в спасението им. Стотици, може би са и хиляди и е много хубаво, когато ме видят по улиците и ме познаят, когато ми благодарят, щом децата се гушнат в нас е много специално. Удавниците когато се спасят и после дойдат при нас, е хубаво и си заслужава", посочи Христина Атанасова.

Наред с медиците, на работа са шофьорите на линейки, дежурните фармацевти и служителите в бензиностанциите. Винаги на линия са и служителите на спешния телефон, които обичайно ще приемат обаждания на десетки хора през почивните дни.

"Служителите на МВР и в частност пожарникарите сме винаги на разположение, когато има нужда обществото", каза главен инспектор Асен Асенов - началник на Първа служба към РСПБЗН-Бургас.

По време на празниците полицаите и пожарникарите не само не почиват, но и са по-натоварени заради струпването на повече хора по площади, храмове, заведения.

"По всяко едно време на денонощето ние сме на линия. Времето за реагиране на състава от получаването на съобщението, е в рамките на 1 минута. тоест когато ние получим съобщението за пожар, без значение в коя част на града, ние имаме 1 минута време на разположение автомобилът вече да е потеглил към мястото на произшествието", обясни ст.инспектор Валентин Великов - началник група „Пожарогасителна и спасителна дейност” към РСПБЗН-Бургас.

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите