Плевнелиев в ООН: Трябва да създадем система за ранно предупреждение за кризи

Плевнелиев в ООН: Трябва да създадем система за ранно предупреждение за кризи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да се създаде система за ранно предупреждение за кризи въз основа на ООН, заяви президентът ни Росен Плевнелиев в словото си пред 70-на сесия на Общото събрание на ООН.

„Живеем в трудни времена, броят на кризите е на рекордно високо равнище, провалили се държави, замразени конфликти, войни и тероризъм създават положение на липса на безопасност в Европа и нашите граждани чувстват това. Те очакват политиците да действат решително, за да разрешават, а не да задълбочават кризите,'' отбеляза Плевнелиев.

''Обстановката в редица конфликтни зони принуди милиони хора да напуснат домовете си, да опаковат целия си живот в една раница и да тръгнат по опасния, често и смъртоносен път към сигурността. Стотици хиляди хора се намират на прага на Европа, молят за помощ, борят се за свето право на живот. Тази ситуация изисква решителни мерки на глобално равнище,“ призова българският президент.

Той подчерта, че „не трябва да се чака кризите да се появят на телевизионните екрани, отдавна е дошло време да се действа заедно, да се решават първопричините, а не да се борим с последствията“.

"За да се предотвратят бъдещите кризи, трябва да се създаде система за ранно предупреждение в ООН, за да съдейства тя за върховенството на правото и правата на човека", изтъкна Плевнелиев.

"Мирът не е само отсъствие на война. Мирът е правата на човека. Мирът е върховенството на правото. Правилата на мира са валидни за всички и за всеки, включително и за глобалните регионални държави", подчерта българският президент. 

#Росен Плевнелиев #кризи #система #ООН #конфликти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници