Багрите и колорита на ямболския край превзеха Националния етнографски музей

Багрите и колорита на ямболския край превзеха Националния етнографски музей
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изложбата „Багри от Тракия” в Националния етнографски музей представя магичните дамски облекла от Тракийски район, на които посетителите ще могат да се насладят цели 6 месеца, предаде БГНЕС.

Изложбата „Багри от Тракия” представя традиционното облекло от Ямболския край. Тя съчетава различни типове костюми, които в Тракийския район са изключително разнообразни и много пъстри.

„Те са вплели буквално багри от Тракия по невероятен начин. За да бъде по-атрактивна изложбата и, тъй като облеклото се носи в делник и празник костюмите сме ги включили в няколко комбинации, показващи моменти от ежедневието и от празниците на българите в нашия край. В тях се виждат елементи от сватбата, от лазаруването, трудовата дейност, домашните занаяти. За Тракия е характерен сукманеният тип облекло”, каза за БГНЕС Динка Ангелова, етнограф на Ямболски регионален исторически музей.

''Магичното излъчване на изложбата се засилва и от представянето на кукерските игри в Ямболско, с които ямболци се гордеят изключително много. Обичаят е представен чрез костюма, маската и възстановки на някои от обредните действия. Маските и кукерските костюми са използвани от кукерски групи в Ямболско през различни години от 20 век. Тези маски вече не може да е видят в съвременните маскаради, които се организират в града.Изложбата е атрактивна, цветна и смятаме, че ще бъде интересна за гражданите и гостите на град София,'' добави Ангелова



#Етнографски музей #София #Ямбол #традиции #облекло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници