Дъщерята на най-възрастната родилка в България почти на 2 г.

Дъщерята на най-възрастната родилка в България почти на 2 г.
Майката, която е от Русе, вече е в Плевен и често разхожда детето с детска количка по улиците и парковете - явно е намерила добра атмосфера и прием, коментира доц. Емилияна Конова. Снимка: posredniknews.com
A A+ A++ A

Най-възрастната родилка в България – 62-годишната Красимира Димитрова, и почти двегодишната й дъщеричка Мери са в много добро здравословно състояние, съобщиха от Клиничния институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета" в Плевен.

Красимира Димитрова роди с донорски яйцеклетки близнаци на 5 май 2010 г., но оцеля само едното от момиченцата.

„Майката, която е от Русе, вече е в Плевен и често разхожда детето с детска количка по улиците и парковете - явно е намерила добра атмосфера и прием," коментира доц. Емилияна Конова

По думите й специалистите от ин витро центъра следят непрекъснато състоянието и на детето, и на майката. Момиченцето се развива много добре, проходило е, говори с яе калява добре.

Впечатлението на специалистите е, че майката е жизнена и се справя много добре с отглеждането му.

„Смятаме, че и двете нямат никакви здравословни проблеми," допълни доц. Емилияна Конова.

Късното раждане на пенсионираната психиатърка Красимир Димитрова провокира дебат за въсрастта, до която е морално лекарите да се ангажират с репродуктивните процедури.

Година след това отпадна възрастовото ограничение от 43 години за жените, които искат да заченат ин витро със собствени яйцеклетки. Решено беше те да могат да се подлагат на асистираната репродукция, докато организмът им го позволява.

След спорния случай с Красимира Димитрова беше наложено ограничение за ин витро с донорски яйцеклетки до 51-годишна възраст.

След 43 години обаче българките нямат право да кандидатстват за финансиране за ин витро от държавния фонд. Тази граница е поставена, защото след нея шансовете за дете са минимални.

#близнаци #ин витро #яйцеклетки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници