Личните карти с чип - след 2017 г. Половин милиард ще струва производството им в София

Личните карти с чип - след 2017 г. Половин милиард ще струва производството им в София
Красимир Ципов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

От края на 2017 и началото на 2018 г. в новите лични карти ще се поставя чип, който ще съдържа биометрични данни и електронна идентификация. Това съобщи днес заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Според Ципов, финансовото изражение на обществената поръчка е 480 млн. лв. без ДДС. Договорът ще бъде сключен за 11 години и два месеца. Ще има и преходен период за преминаване от децентрализирана към централизирана система.

През този период трябва да се закупи хардуер и софтуер, както и друго специфично оборудване за производството на новите карти. Сумата, която ще бъде изразходвана от държавата, ще бъде заплатена с парите от таксите. Прогнозната стойност за тези средства се очаква да бъде около 20% от общата стойност на поръчката или 95 млн. лв.

По отношение на централната система за електронна идентификация, която се явява част от тази поръчка, парите ще дойдат чрез Оперативна програма “Добро управление”. Едно от предимствата за новите карти е, че ще се спестят 10 млн. лв. спрямо сегашната система.

Към момента МВР е страна по договор за децентрализирана персонализация, който обаче изтича в края на настоящата 2016 г. След направен анализ на опита на страните от ЕС е бил създаден експертен съвет, който е предложил да се направи централизирана система за персонификация, Министерски съвет през ноември пък е решил да се пристъпи към това централизиране.

Ципов многократно посочи, че основната цел е цената на новите документи за самоличност да се запази. Той посочи, че хората ще могат да подават документи по електронен път, по местоживеене, откъдето ще си вземат и готовите карти.

Документите ще бъдат с нов дизайн и ще са по-сигурни, отбеляза Ципов. Те ще съдържат биометрични данни, които ще бъдат в улеснение на българите, преминаващи през електронните гейтове на летищата. Предвижда се като възможност и да бъде вградена електронна идентификация (електронен подпис), която дава достъп до редица електронни услуги.

Ципов посочи, че хората, на които срокът на личните карти изтича през следващите години, ще заменят документа с нов след изтичането на този срок, т.е. никой няма да бъде принуден да си сменя картата, заради новите чипове. Освен това картите ще бъдат с чип, но данните в него могат да бъдат въведени само ако човекът иска.

На въпроса какъв ще е срокът на експресната поръчка, за която сега трябват 8 часа, Ципов отговори, че и новите карти с чип  могат да бъдат готови и получени в рамките на един ден от областната дирекция на МВР по местоживеене, независимо, че всички карти ще бъдат правени в София.

#чип #биометрични данни #идентификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници