Шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков е уволнен

Шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков е уволнен
БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, съобщава правителствената пресслужба.

За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров, съобщава още правителството.

Премиерът Бойко Борисов е поискал освобождаването на Казаков заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците, съобщи по-рано "24 часа", позовавайки се на източници в МС. До заповедта за отстраняването се стигна след разследване на Генка Шикерова по Нова телевизия, според което под ръководството на Казаков държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени без да провежда обществени поръчки.

Миналото лято ДАБ обявява, че има спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване, защото запасите са изчерпани, а процедурата по обществената поръчка се бави, защото се обжалва. Тогава от агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 хил. лева, сочи разследването.

Това се повтаря още веднъж преди Коледа, при почти празни бежански центрове, този път с договор за над 800 хил. лева и отново без да бъде обявена обществена поръчка. Заедно с това цените на закупените хранителни стоки са по-високи от пазарните.

 

#Агенция за бежанците #уволнение #обществена поръчка #храни #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници