Йотингер: Помощта на ЕС за Турция за бежанците може да се удвои

Йотингер: Помощта на ЕС за Турция за бежанците може да се удвои
БГНЕС
A A+ A++ A

Вече обещаната на Турция финансова помощ от ЕС за налагане на контрол над бежанския поток може да се наложи да се удвои, предупреди германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, съобщават световните агенции, цитирани от БНР.

Европа трябва да приеме перспективата за по-нататъшна финансова подкрепа за Турция, която да продължи и след 2017 г., каза Йотингер пред германското списание „Шпигел“. Той добави: Разходите за услугата Турция да осигурява настаняване и грижи за бежанците лесно може да достигне до шест или седем милиарда евро годишно.

На свой ред австрийският канцлер Вернер Файман също пред „Шпигел“ предложи създаването на нов фонд на ЕС за финансиране на допълнителните разходи около бежанския поток.

„В мигрантската криза, ние трябва да търсим съвместни европейски решения. Затова аз предлагам да има фонд, в който всяка държава-членка на ЕС да дава своята вноска, подобно на спасителния план за банките. Парите ще отиват за покриване на разходите около подслоняването на лицата, търсещи убежище”, каза още Файман.



#Йотингер #еврокомисар #Турция #финансова помощ #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници