Депутатка от ГЕРБ към Миков: Когато във ваше лице виждаме една импотентна партия, това създава проблем у нас

Депутатка от ГЕРБ към Миков: Когато във ваше лице виждаме една импотентна партия, това създава проблем у нас
БГНЕС
A A+ A++ A

"Съжалявам, че вашата партия не е силна и значима, защото само една значима опозиция може да даде значимо управление. Когато във ваше лице виждаме една импотентна партия, това създава проблем у нас, защото търсим опора в други партии. Вашият лош контрапункт не прави нищо добро". Така Ирена Соколова реагира от името на ГЕРБ на декларацията на БСП, свързана с демографската криза у нас.

"Иска ни се да можем да работим кооперативно с вас, да намираме общ език и политика, но спъвате всяко желание", доразви мисълта си Ирена Соколова. В риториката за оборване тезите на БСП тя включи и заключения за "доказани репродуктивни проблеми" на столетницата. Когато говорите за демографска криза, е добре първо да помислите за себе си, посъветва колегите си от левицата Ирена Соколова. И заключи, че БСП се нуждае от нови и активни членове, но те се появявали само, когато има заявени продуктивни идеи.

По-рано днес лидерът на БСП прочете от парламентарната трибуна декларация, според която "правителството и мнозинството ни водят към демографска катастрофа". Като се изключи периодът 2005 - 2009 г., когато раждаемостта е увеличена с 15%, днес тенденцията за намаляване на населението е трайна. "Страната ни търпи един от най-големите спадове на население в света, а при тези темпове намаляваме със 101 души на ден и ако това не бъде променено, населението през 2030 г. ще бъде 6,5 млн. души", уточни Миков. Оценката на тази заплаха бе направена и се прие единодушно решение от НС, което задължи правителството да предприеме краткосрочни и средносрочни мерки, припомни лидерът на левицата. И се позова на доклада на ЕК за България, в който се констатира, че страната ни търпи един от най-големите спадове на население в света.

По думите на Соколова, проявените сега демографски проблеми имат корени от поне 10 години назад - икономически, липса на перспектива и сигурност, довели до обезсмисляне на живота тук. Едва 45 на сто от първокласниците сега са с майчин език български, и вие носите тежката отговорност за това, подчерта Соколова. Тя припомни, че кабинетът "Борисов"1 е стартирал реформите в социалната сфера през 2009 г. и те продължават и сега. Тридетният модел решава и дава заявка за промяна в начина на осигуряване на възможността семействата да се почувстват значими, отбеляза депутатът.

За вас е повече от нормално, констатира Соколова, когато ГЕРБ управлява, да бъдете в тежки опозиционни модели и да показвате поведение, което трябва да ви носи значимост. Когато сте в управление, единственото, което правите, е да мислите за себе си, добави тя. По думите й, от БСП започва упадъкът и девалвацията - дори и на доверието.
Соколова подчерта, че хората имат нужда от обединен парламент, а социалистите - от конгрес, на който "някой ще трябва да остойности себе по подобаващ начин на председателското място".

Нека да уважаваме парламента, да не говорим с лексиката на сексуални дисфункции, а с аргументи, отговори й Таско Ерменков от БСП.

Източник: БТА

#демографска криза #ГЕРБ #БСП #Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници